FaniHani


Meidän tarina 

Ostimme monen sattuman kautta Broberg-nimisen tilamme Lapinjärven Lindkoskelta loppuvuodesta 2015. Muutimme tilalle keväällä 2016 ja sen jälkeen sekä tilan rakennukset että puutarha on kokenut paljon muutoksia lähinnä Goranin käsissä. Upea vanha talo on säilytetty mahdollisimman samanlaisena, kuin se on ollut aiemmin; päätalon väri tosin vaihtui vaaleasta räiskyvään punaiseen ja näyttää loistavan tyytyväisyyttään uudessa asussaan. Itse rakastumme tilaan aina vain uudelleen sen antaessa joka vuosi uusia kasveja ihasteltavaksi ja joenrannan solisevaan äänimaailmaan on etenkin kesäisin mahtavaa uppoutua. Tilan rakennukset ovat jo päätaloa lukuunottamatta hieman ikääntyneitä, mutta pieni mummonmökki sai kevyen sisätilaremonttinsa 2020 ja 2022 siellä aloitti toimintansa piskuinen tilakahvila ja hunajamyymälä Café Fani.

Mehiläiset saapuivat tilalle alkuvuodesta 2021 ja viihtyivät ilmeisen hyvin valmistaen ennätysmäisen paljon herkullista hunajaa. Aloittavan mehiläistarhaajan kipuilut on käyty läpi ja vuonna 2022 mehiläispesien määrä tuplaantui ja niitä on kahdella muullakin tarhalla Lapinjärven alueella. Hunajasato kerätään pesistä heinä-elokuun vaihteessa ja myyntiin se saadaan elokuussa. Hunajamme on saanut jo kunniamainintoja, aivan mahtavan Suomen paras hunaja 2022 -kilpailun 2. sijan kiteytetyn hunajan sarjassa ja vuonna 2023 myös useita kunniakirjoja. Goranin luonnonmukainen mehiläisten hoitotapa ja mahdollisimman vähäinen hunajan käsittely tuottaa siis erityisen maukasta hunajaa!

Tilan puutarhassa on mehiläisten lisäksi myös runsaasti omenapuita, marjapensaita ja villiyrttejä, joista tehtyjä mehuja, hilloja ja yrttisekoituksia saadaan ajoittain myytäväksi asti. Useana vuonna myös pientä peltoplänttiä on viljelty kokeillen niin perinteisiä perunoita ja porkkanoita, kuin vähän erikoisempaa jättimangoldia ja punasikuria. Café Fanin tiloissa saattaakin syyskesällä olla myynnissä tilan sadosta tehtyjen herkkujen lisäksi myös mm. oman puutarhan kesäkurpitsaa, palsternakkaa ja maa-artisokkia.

Ajatus yrityksen perustamisesta on ollut mielessä etenkin Goranilla jo pitkään ja useamman vuoden ajan pieniä kokeiluja mm. cateringin ja muun juhlapalvelun saralla on tehty. Vuonna 2022 perustettu FaniHani on pieni yritys, mutta ideat ovat sitäkin suurempia. Mitä pieni paikkakunta tarvitsee? Siitä otamme selvää ja toivottavasti saamme jatkaa pitkään ja toteuttaa visiotamme luonnonläheisten, monenlaisten paikallisten palveluiden osalta.


TILALLA TYÖSKENTELEVÄT: 

Yrittäjä

GORAN BABIC

Goran Babic on syntyjään serbialainen, Ranskan kautta Suomeen juurtunut monen alan osaaja. Kasvit ja eläimet ovat lähellä Goranin sydäntä ja kaikensorttinen rakentelu ja fiksailu on verissä. Goran on puutarha- ja huoltopalvelun HandyMan ja hoitaa tilan mehiläistarhoja kesäisin. Goranilla on köysiteknikon koulutus Irata Level 1, joten haastavampienkin paikkojen työt onnistuvat turvallisesti. Goran on myös erinomainen kokki ja Café Fanin listalta voi löytyä joskus hänen valmistamansa ranskalainen tarte aux abricots tai jokin serbialainen filotaikinaleivonnainen.

Goran puhuu monia kieliä, mm. englantia ja ranskaa, mutta suomen kieli ei ole vielä täysin sujuvaa. Hän jutusteleekin mielellään suomeksi, jotta oppi karttuu!

Artistic director

NIINA BABIC

Niina "Fani" Babic auttaa päivätyönsä ohessa astia- ja juhlatarvikevuokrauksissa ja toimii ehtiessään apukäsinä myös hunajantuotannossa. Yrityksen sosiaaliset mediat ja sivustot ovat Niinan vastuulla. Kahvila Café Fani on Niinan pikkuruinen, intohimosta leivontaan syntynyt oma juttu, jonne hän valmistaa lempiherkkujaan muidenkin maisteltavaksi.



RADZA

Tilan oma "vahtikoira", ylimmäinen hunajantestaaja, alaskanmalamuutti Radza. Pian 8-vuotias Radza on kovasti itsetietoinen herra ja mielellään mukana kaikessa tilan toiminnassa. Café Fanin ollessa auki herra tosin viettää aikaansa enimmäkseen katseilta piilossa; "hänen" herkkujaan puutarhassa napostelevat ihmiset kun aiheuttavat Radza-paralle pientä stressiä! :D