Hunajatila

Uusi mehiläisvuosi on alkanut

Tuore vaivattu, pehmeä hunajaa on FaniHanin tarkoin käsin valmistama tuote. Vuoden 2023 kesän satoa on vielä hieman jäljellä, mutta katseet kääntyvät jo alkavaan hunajavuoteen. 

Mehiläistarhoille on saapunut kevät! Talveutustoimet vaikuttavat onnistuneen ja kaikki pesät ovat selvinneet ainakin tähän asti. Vuoden viimeinen torjunta tehtiin oksaalihapolla joulukuussa ja kaikki pesät vaikuttivat elinvoimaisilta ja hyvin palloutuneilta ja nyt kaikissa pesissä lämpiminä päivinä on ollut puhdistuslennot ja hentoisia määriä siitepölyä viedään jo pesiin.  Nyt voidaan vain toivoa, että pienet työläiset pärjäävät mukavasti kevään vaihtelevissa säissä! Kevään toimenpiteet saavat vielä odottaa lämpimämpiä ilmoja.

Hunajasato oli meillä viime vuonna hyvinkin runsas, kiloissa mitattuna jopa parempi kuin vuonna 2022. Hunajasato oli vuonna 2023 laajalti suomessa melko heikko, joten pidämme itseämme kovin onnekkaina. Hunajan maku oli tarhoillemme tuttu ja lempeä ja väri vaaleahko; arvaamme, että apilaa ja horsmaa on hunajassa runsaasti. Vielä on aikaista arvailla sadon määrää, mutta toiveita mehiläistentäyteisestä kesästä on olemassa, kun talvesta on nyt selvitty.

Hunajamme on pärjännyt hyvin Suomen Paras Hunaja- kilpailun kiteytetyn hunajan sarjassa ollen vuonna 2022 kiteytettyjen hunajien sarjan toinen ja saaden vuonna 2023 useita kunniakirjoja; 5/5 arvion kaikissa arvosteluluokissa ja sitä kuvattiin termein "Erinomainen hunaja". Saipa oman pihan Lindkosken jokivarsihunaja myös kunniakirjan! Ja upeasti pärjäsi myös viime hetkillä kilpailuun lähetetty, korianteria, apilaa ja horsmaa sisältänyt juokseva hunaja, ollen juoksevien hunajien loppukilpailun 6.

Hunajamme on saanut kunniamainintoja nyt jo kahtena vuonna Suomen paras hunaja kilpailussa

Suomen paras hunaja 2023 -kilpailun kunniakirja Lindkosken jokivarsihunajalle!

Suomen paras hunaja 2023 -kilpailun 6. sija juoksevan hunajan sarjassa!

Suomen paras hunaja 2022 -kilpailun 2. sija kiteytetyn hunajan sarjassa!

Mehiläistarhaus ja hunajantuotanto

Hunajatilamme sijaitsee Lapinjärvellä, Lindkoskenkylässä Taasianjoen rannalla. Mehiläispesiä tarhoillamme on yhteensä 8 kappaletta. Hoidamme mehiläisiämme luonnonmukaisesti; emme käytä lääkkeitä ja annamme mehiläisillemme rauhan tehdä työtään vapaasti ja pidämme hoitotoimenpiteet aina mahdollisimman vähäisinä.

Hunajamme on täysin käsin valmistettua; poistamme hunajan pesistä, kuorimme kennot sekä vaivaamme hunajan täysin käsityönä. Hunajamme onkin aito, pientuottajan paikallinen herkku! Sivutuotteita ei toki heitetä hukkaan, vaan valmistamme ja myymme mm. vahatuotteita ja kennojen puhdistuksista ylijäänyt, kuumennut hunaja hyödynnetään paistotuotteissa.

Hunajan satokausi on Suomessa kesällä heinä-elokuussa ja hunajanmyyntimme alkaakin vuosittain sadon kypsyttyä. Myymme sadon tilamme myymälässä, kahvila Café Fanin tiloissa. Kahvilassa myymme myös satokauden hunajasta valmistettuja tuotteita, kuten ihanaa tummaa hunajamallasleipää. Piipahda ostoksille ja nauti samalla kahvilan tuotteita!

Kiinnostuitko mehiläistarhan toiminnasta? Katso alta, mitä tilalla tapahtuu näinä päivinä!

Mehiläistarhaus on muutakin kuin hunajantuotantoa

Mehiläisten tarhauksella tuotetaan toki hunajaa, mutta mehiläiset ovat myös tärkeitä pölyttäjiä. Ne osallistuvat myös hyötykasvien pölytykseen eikä ilman niitä ja vaikkapa kimalaisia olisi suomessakaan esimerkiksi syksyn mustikkasadosta tietoakaan. Joskus tarhatut mehiläiset karkaavat, ns. parveilevat. Tämä on niille luonnollinen tapa lisääntyä, mutta joskus ne saapuvat etsimään pesää ihmisille hankalasta paikasta. Jos piippuun tai puutarhaan ilmestyy komea parvi mehiläisiä, ei kannata pelästyä ja ryhtyä myrkytystoimiin, vaan soittaa meille. Parhaassa tapauksessa mehiläiset saadaan siirrettyä ja ne saavat jatkaa tärkeää tehtäväänsä tarhoillamme. Toimimme koko Itä-Uudenmaan alueella.

Huomioithan, että me emme myrkytä mehiläisiä. Tulemme mielellämme arvioimaan tilanteen ja hakemaan mehiläiset pois, mutta jos tilanne on hankala, ohjaamme teidät kokeneempien parvenhakijoiden tai torjujien kanssa yhteyksiin.

Oletko kohdannut karanneen mehiläisparven? Ota yhteyttä ja haemme mehiläiset pois!