Hunajatila

Mehiläisvuosi 2024 on ollut haastava

Tuore vaivattu, pehmeä hunajaa on FaniHanin tarkoin käsin valmistama tuote. Kuluvan kesän hunaja on nyt myynnissä!

Mehiläistarhoillamme eletään nyt kauden loppua; hunaja on korjattu ja punkintorjunta ja mehiläisten talviruokinta on aloitettu.

Hunajasato oli meillä vuonna 2023 hyvinkin runsas, kiloissa mitattuna jopa parempi kuin vuonna 2022. Tänä vuonna haasteelliset sääolosuhteet ja pesillämme tiuhaan tapahtunut hiljainen kuningatarten vaihto on verottanut kesän satoa ja jäämme viime vuoden ennätyssadosta. Loppua kohden aika surkealtakin näyttänyt satoennuste toteutui kuitenkin parempana ja herkullista hunajaa on reilusti myyntiinkin. Kiteytys onnistui lämpimistä keleistä huolimatta hyvin ja lopputuotteesta tuli pehmeästi levittyvää ja herkullista, kuten aiemminkin.

Mehiläiset valmistautuvat nyt talveen ja pikkuhiljaa mekin voimme keskittyä sadon myyntiin ja erilaisiin syystapahtumiin.

Hunajamme on pärjännyt hyvin Suomen Paras Hunaja- kilpailun kiteytetyn hunajan sarjassa ollen vuonna 2022 kiteytettyjen hunajien sarjan toinen ja saaden vuonna 2023 useita kunniakirjoja; 5/5 arvion kaikissa arvosteluluokissa ja sitä kuvattiin termein "Erinomainen hunaja". Saipa oman pihan Lindkosken jokivarsihunaja myös kunniakirjan! Ja upeasti pärjäsi myös viime hetkillä kilpailuun lähetetty, korianteria, apilaa ja horsmaa sisältänyt juokseva hunaja, ollen juoksevien hunajien loppukilpailun 6. Tänä vuonna osallistumme taas, saa nähdä kuinka käy!

Hunajamme on saanut kunniamainintoja nyt jo kahtena vuonna Suomen paras hunaja kilpailussa

Suomen paras hunaja 2023 -kilpailun kunniakirja Lindkosken jokivarsihunajalle!

Suomen paras hunaja 2023 -kilpailun 6. sija juoksevan hunajan sarjassa!

Suomen paras hunaja 2022 -kilpailun 2. sija kiteytetyn hunajan sarjassa!

Mehiläistarhaus ja hunajantuotanto

Hunajatilamme sijaitsee Lapinjärvellä, Lindkoskenkylässä Taasianjoen rannalla. Mehiläispesiä tarhoillamme on yhteensä 8 kappaletta. Hoidamme mehiläisiämme luonnonmukaisesti; emme käytä lääkkeitä ja annamme mehiläisillemme rauhan tehdä työtään vapaasti ja pidämme hoitotoimenpiteet aina mahdollisimman vähäisinä.

Hunajamme on täysin käsin valmistettua; poistamme hunajan pesistä, kuorimme kennot sekä vaivaamme hunajan täysin käsityönä. Hunajamme onkin aito, pientuottajan paikallinen herkku! Sivutuotteita ei toki heitetä hukkaan, vaan valmistamme ja myymme mm. vahatuotteita ja kennojen puhdistuksista ylijäänyt, kuumennut hunaja hyödynnetään paistotuotteissa.

Hunajan satokausi on Suomessa kesällä heinä-elokuussa ja hunajanmyyntimme alkaakin vuosittain sadon kypsyttyä. Myymme sadon tilamme myymälässä, kahvila Café Fanin tiloissa. Kahvilassa myymme myös satokauden hunajasta valmistettuja tuotteita, kuten ihanaa tummaa hunajamallasleipää. Piipahda ostoksille ja nauti samalla kahvilan tuotteita!

Kiinnostuitko mehiläistarhan toiminnasta? Katso alta, mitä tilalla tapahtuu näinä päivinä!

Mehiläistarhaus on muutakin kuin hunajantuotantoa

Mehiläisten tarhauksella tuotetaan toki hunajaa, mutta mehiläiset ovat myös tärkeitä pölyttäjiä. Ne osallistuvat myös hyötykasvien pölytykseen eikä ilman niitä ja vaikkapa kimalaisia olisi suomessakaan esimerkiksi syksyn mustikkasadosta tietoakaan. Joskus tarhatut mehiläiset karkaavat, ns. parveilevat. Tämä on niille luonnollinen tapa lisääntyä, mutta joskus ne saapuvat etsimään pesää ihmisille hankalasta paikasta. Jos piippuun tai puutarhaan ilmestyy komea parvi mehiläisiä, ei kannata pelästyä ja ryhtyä myrkytystoimiin, vaan soittaa parvipuhelimeen! Suomen Mehiläishoitajain liiton parvipuhelin 050 3444 297 päivystää kesäisin ja kokeneet mehiläistarhaajat auttavat tilanteessa.

Huomioithan, että me emme myrkytä mehiläisiä emmekä ampiaisia. Tarvittaessa ohjaamme teidät parvenhakijoiden tai torjujien kanssa yhteyksiin.