Hunajatila

Vuoden 2023 hunajasato on myynnissä

Tuoretta vaivattua, pehmeää hunajaa on tilalta saatavilla. Laita tilauksesi viestinä yhteydenottolomakkeella ja käy hakemassa hunajaherkut mukaan! 

Mehiläistarhoille on saapunut syys ja pakkasöitäkin on ollut jo täällä etelässä asti. Talveutustoimet ovat onnistuneet toivottavasti hyvin: punkintorjunta ja talviruokinta on saatu päätökseen. Vielä lämpimät päivät houkuttelevat jotkut mehiläiset lentelemään, mutta moni pesä on melko tiivisti jo palloutunut. Joulukuussa tänä vuonna teemme vielä oksaalihappotiputuksen ja silloin saamme kurkistaa vielä pesiin. Muutoin nyt voidaan vain toivoa, että pienet työläiset pärjäävät talven mukavasti!

Hunajasato oli meillä tänä vuonna hyvinkin runsas, kiloissa mitattuna jopa parempi kuin viime vuonna. Hunajasato on tänä vuonna laajalti suomessa ollut melko heikko, joten pidämme itseämme kovin onnekkaina. Hunajan maku on tarhoillemme tuttu ja lempeä ja väri vaaleahko; arvaamme, että apilaa ja horsmaa on hunajassa runsaasti. 

Hunajamme pärjäsi taas hyvin Suomen Paras Hunaja- kilpailun kiteytetyn hunajan sarjassa saaden tänä vuonna kunniakirjan, 5/5 arvion kaikissa arvosteluluokissa ja sitä kuvattiin termein "Erinomainen hunaja". Saipa oman pihan Lindkosken jokivarsihunaja myös kunniakirjan! Ja upeasti pärjäsi myös viime hetkillä kilpailuun lähetetty, korianteria, apilaa ja horsmaa sisältänyt juokseva hunaja, ollen loppukilpailun 6.

Hunajamme on saanut kunniamainintoja nyt jo kahtena vuonna Suomen paras hunaja kilpailussa

Suomen paras hunaja 2023 -kilpailun kunniakirja Lindkosken jokivarsihunajalle!

Suomen paras hunaja 2023 -kilpailun 6. sija juoksevan hunajan sarjassa!

Suomen paras hunaja 2022 -kilpailun 2. sija kiteytetyn hunajan sarjassa!

Mehiläistarhaus ja hunajantuotanto

Hunajatilamme sijaitsee Lapinjärvellä, Lindkoskenkylässä Taasianjoen rannalla. Mehiläispesiä tarhoillamme on yhteensä 8 kappaletta. Hoidamme mehiläisiämme luonnonmukaisesti; emme käytä lääkkeitä ja annamme mehiläisillemme rauhan tehdä työtään vapaasti ja pidämme hoitotoimenpiteet aina mahdollisimman vähäisinä.

Hunajamme on täysin käsin valmistettua; poistamme hunajan pesistä, kuorimme kennot sekä vaivaamme hunajan täysin käsityönä. Hunajamme onkin aito, pientuottajan paikallinen herkku! Sivutuotteita ei toki heitetä hukkaan, vaan valmistamme ja myymme mm. vahatuotteita ja kennojen puhdistuksista ylijäänyt, kuumennut hunaja hyödynnetään paistotuotteissa.

Hunajan satokausi on Suomessa kesällä heinä-elokuussa ja hunajanmyyntimme alkaakin vuosittain sadon kypsyttyä. Myymme sadon tilamme myymälässä, kahvila Café Fanin tiloissa. Kahvilassa myymme myös satokauden hunajasta valmistettuja tuotteita, kuten ihanaa tummaa hunajamallasleipää. Piipahda ostoksille ja nauti samalla kahvilan tuotteita!

Kiinnostuitko mehiläistarhan toiminnasta? Katso alta, mitä tilalla tapahtuu näinä päivinä!

Mehiläistarhaus on muutakin kuin hunajantuotantoa

Mehiläisten tarhauksella tuotetaan toki hunajaa, mutta mehiläiset ovat myös tärkeitä pölyttäjiä. Ne osallistuvat myös hyötykasvien pölytykseen eikä ilman niitä ja vaikkapa kimalaisia olisi suomessakaan esimerkiksi syksyn mustikkasadosta tietoakaan. Joskus tarhatut mehiläiset karkaavat, ns. parveilevat. Tämä on niille luonnollinen tapa lisääntyä, mutta joskus ne saapuvat etsimään pesää ihmisille hankalasta paikasta. Jos piippuun tai puutarhaan ilmestyy komea parvi mehiläisiä, ei kannata pelästyä ja ryhtyä myrkytystoimiin, vaan soittaa meille. Parhaassa tapauksessa mehiläiset saadaan siirrettyä ja ne saavat jatkaa tärkeää tehtäväänsä tarhoillamme. Toimimme koko Itä-Uudenmaan alueella.

Huomioithan, että me emme myrkytä mehiläisiä. Tulemme mielellämme arvioimaan tilanteen ja hakemaan mehiläiset pois, mutta jos tilanne on hankala, ohjaamme teidät kokeneempien parvenhakijoiden tai torjujien kanssa yhteyksiin.

Oletko kohdannut karanneen mehiläisparven? Ota yhteyttä ja haemme mehiläiset pois!